Πως δουλεύει μια επαγγελματική παγωτομηχανή

παγωτομηχανες

Πως δουλεύει μια επαγγελματική παγωτομηχανή

Ξέρετε πραγματικά πως δουλεύει μια επαγγελματική παγωτομηχανή, για να φτιάχνετε νόστιμα παγωτά;

Για τους σεφ και τα καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ο εξοπλισμός εστίασης αποτελεί αναγκαιότητα για πολλά προϊόντα που κατασκευάζουν, ακόμα κι αν δεν ξέρουν την λειτουργία τους 100%!

Για παράδειγμα υπάρχουν αρκετοί καταστηματάρχες που δε γνωρίζουν πως λειτουργεί μια παγωτομηχανή ή όλες τις λειτουργίες της.

Όμως μια παγωτομηχανή είναι το σημαντικότερο κομμάτι στη λειτουργία ενός καταστήματος – χωρίς την σωστή λειτουργία της μηχανής παγωτού, το κατάστημα δε θα μπορεί να προσφέρει προϊόντα στους πελάτες του!

 

Τι είναι όμως μια παγωτομηχανή;

Μια παγωτομηχανή είναι ένα κομμάτι επαγγελματικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για να προσφέρει φρέσκο παγωτό στους πελάτες σας.

Οι παγωτομηχανές χωρίζονται σε μηχανές σκληρού παγωτού καθώς και σε μηχανές soft ice – για μαλακό παγωτό χωνάκι.

Οι μηχανές για σκληρό παγωτό λειτουργούνε με ξεχωριστό τρόπο σε σχέση με τις soft ice και η λειτουργία τους δεν θυμίζει σε τίποτα η μια την άλλη.

Όσον αφορά τις παγωτομηχανές σκληρού παγωτού, εκεί εισάγουμε όλα τα υλικά (το μείγμα του παγωτού μας) και η μηχανή το χτυπάει και το καταψύχει ταυτόχρονα. Αυτή η ταυτόχρονη λειτουργία δημιουργεί ένα τέλειο gelato με τις ιδανικές αναλογίες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παγωτομηχανών σκληρού παγωτού όπως παγωτομηχανές κάθετης παραγωγής, οριζόντιας, πολλαπλών χρήσεων (π.χ. να έχει και παστεριωτή μαζί) κ.α.

Σε καμία περίπτωση μη μπερδεύεται τις οικιακές παγωτομηχανές στο σπίτι με τις επαγγελματικές μηχανές παγωτού.

Οι οικιακές μηχανές για παραγωγή παγωτού, μπορούν να παράγουν μια μερίδα ανά περίπου μισή ώρα και δίχως το αποτέλεσμα να είναι άριστο.

Για καταστήματα εστίασης, η παγωτομηχανή θα πρέπει να είναι επαγγελματική έτσι ώστε να βγάζει αρκετή ποσότητα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και επίσης το αποτέλεσμα να είναι άριστο.

Όσον αφορά τις μηχανές soft ice, είναι οι γνωστές μηχανές παγωτού που προσφέρουν το «παγωτό χωνάκι» – το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο!

Αυτές οι παγωτομηχανές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις γεύσεις που παράγουν (π.χ. αν είναι 2 γεύσεων τότε μπορούν να προσφέρουν μόνο 2 γεύσεις ταυτόχρονα), τον τύπο ψύξης (αερόψυκτες ή υδρόψυκτες) καθώς και αν είναι επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες.

Οι παγωτομηχανές soft ice μπορούν να παράγουν από 20-25kg την ώρα μέχρι 50-80 ανάλογα την δυναμικότητα του μοτέρ!

Όσο πιο μεγάλο το μοτέρ που φοράνε, τόσα περισσότερα παγωτά μπορούν να προσφέρουν κάθε ώρα, δίχως σταματημό ή καθυστερήσεις στην παραγωγή του παγωτού.

Για να φτιάξετε και να προσφέρετε παγωτό μηχανής, η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Τα μείγματα soft ice συνήθως έρχονται έτοιμα και τα κάνετε απλή μίξη με νερό ή γάλα, στις αναλογίες που θα σας προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Από κει και πέρα, ρίχνετε το μίγμα μέσα στην παγωτομηχανή και συνήθως σε 8-10’ είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

 

Αερόψυκτη ή υδρόψυκτη παγωτομηχανή;

Ένα ερώτημα που τίθεται συνήθως από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, είναι αν θα προτιμήσουνε μια αερόψυκτη ή μια υδρόψυκτη παγωτομηχανή.

Εδώ να πούμε πως αερόψυκτη παγωτομηχανή σημαίνει πως το μοτέρ και όλο το σύστημα ψύξης θα ψύχεται μέσα αέρα (με ανεμιστήρες) ενώ αντίστοιχα μια υδρόψυκτη παγωτομηχανή θα έχει κλειστό κύκλωμα που θα ψύχεται μέσω του νερού.

Και οι 2 περιπτώσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μια αερόψυκτη παγωτομηχανή θα γεμίσει τον χώρο που θα βρίσκεται η παγωτομηχανή με ζέστη αλλά από την άλλη είναι πολύ εύκολη στη συντήρηση και τη χρήση της.

Από την άλλη η υδρόψυκτη παγωτομηχανή θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε συνεχή σύνδεση με παροχή νερού αλλά δεν διαχέει τόση ζέστη στο χώρο.

 

Λειτουργίες παγωτομηχανών

Οι περισσότερες μηχανές παγωτού διαθέτουν μια πλειάδα τεχνικών λειτουργιών όπως έλεγχο θερμοκρασίας, συστήματα νυχτερινής λειτουργίας, αντλία διόγκωσης, κ.α.

Ο έλεγχος θερμοκρασίας σημαίνει πως μπορείτε να ρυθμίζετε την θερμοκρασία τόσο του ψυγείου στους κάδους επάνω όσο και μέσα στον κύλινδρο, έτσι ώστε να παράγετε το παγωτό όπως εσείς επιθυμείτε, στις ιδανικές αναλογίες.

Το σύστημα νυχτερινής λειτουργίας σας επιτρέπει να αφήνετε την παγωτομηχανή το βράδυ σε λειτουργία, δίχως να καταναλώνει πολύ ρεύμα ενώ ταυτόχρονα συντηρεί το μείγμα παγωτού για να είναι έτοιμο για την επόμενη ημέρα!

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ σημαντικό και η νέα σας παγωτομηχανή θα πρέπει να το διαθέτει οπωσδήποτε!

Αντλία διόγκωσης: Η αντλία διόγκωσης πρεσάρει αέρα μέσα στον κύλινδρο που παράγεται το παγωτό με αποτέλεσμα να το μείγμα να παίρνει διόγκωση, να γίνεται πιο ελαφρύ και να ανεβαίνει ο όγκος του!

Η αντλία διόγκωσης είναι απαραίτητη καθώς το παγωτό ελαφραίνει και αποκτά μια τέλεια υφή!